Entrevista a Héctor Lozano, guionista de Merlí ![]() |
Héctor Lozano |
1-Vist l’èxit (en majúscules) de Merlí quin balanç fas de tota l’aventura ara que ja s’acaba?
Excel·lent. Ha estat una sèrie de gran èxit, a nivell juvenil i adult. Em trobo gent de 80 anys que em felicita per la sèrie. Jo volia que fos una sèrie d’adolescents que poguessin veure adults. I aquí esta l’èxit.
2-Realment Merlí té final o com en l’etern retorn de Nietzsche podem imaginar un futur Merlí 2.0?
Jo crec que té un final.
Potser un spin-off dels Peripatètics a la facultat, o un futur Pol (Carlos Cuevas) fent de professor a una nova fornada de joves estudiants? Tenint en compte que l’espectador ja té un vincle amb personatges que s’estima és una llàstima que no sapiguem mai més res de la Tània, l’Oksana, l’Oliver, el Joan…
Quan veia sitcoms americanes de petit vaig aprendre que les coses bones, com més curtes millor. Qui vol Merli 3 temporades mes? jo no, perquè el producte final baixaria de qualitat, la gent es cansa, etc…
3-La Silvana va ser un personatge que va començar molt fort. Era una mica l’antagonista perfecte del Merlí (dona, jove, guapa, llesta, maquiavèl·lica, femme fatale). Estava pensada com una Nèmesi del personatge Merlí que degut a l’orgull i la temeritat (que els grecs en deien Hybris) perdia allò que més el caracteritzava (l’estimació dels alumnes)?
Estava pensat com una nova joguina preferida dels alumnes, agafant la idea de Toy Story. Tinc milers de referents al cap quan escric. Tot esta escrit… La Silvana és una antagonista de bon rotllo, al reves que las Coralina. L’actriu ha estat fantàstica, li ha donat tocs molt subtils, era un personatge difícil i ho ha clavat.
4-El seu nom relacionat amb els boscos pot ser una referència a Morgana que volent aprendre del gran bruixot del cicle artúric va fer-se amant seu per prendre-li el poder en alguna de les versions de la llegenda?
No.
![]() |
Silvana (Carlota Olcina) |
5-Darrerament la sèrie ha rebut alguna crítica per l’excés de sexualitat. Estàs d’acord amb el creador de Joc de Trons (George R.R. Martin) que la violència no és mai motiu de queixa, i que és més fàcil que surti un cadàver en una sala forense amb signes de violència que un cos nu ple de vida i bellesa? Que potser ens és més fàcil acceptar el Tanatos que l’Eros?
Vaig llegir una critica en aquest sentit i em va semblar escrita per una persona de l’Opus dei. No m’interessa aquest nivell de crítica. El trobo poc intel·ligent. Estic d’acord amb George RR Martin.
6-La temporada ha tingut altibaixos, però per altra banda s’han vist alguns capítols que m’atreviria a qualificar de magistrals com el de Heidegger o Hegel.
Ho dius com si fos objectivament així. Això és una opinió personal teva subjectiva. En conec altres que diuen que és la millor de les tres temporades.
Ja ho teníeu planejat així? Començar fort (amb la Silvana), aturar el pas i després arrencar fins al final.
No. Soc l’únic guionista i tenia planejat fer el màxim d’interessants cada capítol. Un cop escrits, a un públic li agraden més uns que altres. Hi ha capítols que no m’agraden especialment i han tingut molt èxit. Sempre em sorpren el públic. En tot cas, el final serà maco, emotiu, optimista…
7-Quina relació tens amb l’equip de rodatge? Es positiu que hi hagi contacte o cadascú ha d’estar al seu lloc per evitar malentesos?
Boníssima relació, son un gran equip. és positiu si no hi ha egos que maltracten la resta de l’equip ,En aquest equip no hi ha hagut persones tòxiques com n’hi ha a altres.
8-El tema polític ha estat tocat a Merlí des d’un punt de vista irònic i crític. Et vas plantejar no fer cap referència al tema o precisament era necessari que en aquesta temporada fos més present que mai?
Nomes vaig escriure el que em venia de gust, sense pensar què passaria en un futur. Evidentment no tenia ni idea del que esta passant. Sempre hi he posat alguna referència, i hi ha gent que s’enfada (dels dos bandols). De fet, sempre hi ha algú enfadat facis el que facis… i jo els animo: escriviu una sèrie tal i com creieu que s’ha de fer! M’encantaria veure-la. Ho dic sense rancúnia, perquè sé on soc, no segueixo twitters ni insta, ni face… visc com als anys 90, i es viu molt bé. La vida real és cara a cara, parlant amb la gent directament. Amb els desconeguts no parlo pel carrer, per què hauria de fer-ho en xarxes?
9-Hi ha personatges que han agafat més protagonisme que d’altres. Això ha estat quelcom per necessitats de guió i espai o ja tenies pensat que uns peripatètics tinguessin més protagonisme?
1 prota + 11 protas joves. 50 minuts. No hi ha temps per donar protagonisme igual a tots. Però en aquesta sèrie tothom ha tingut els seus moments.
10-El retorn del Bruno després de la magnífica sessió de psicoanàlisi entre el Merlí i el Pol marca un punt culminant de la sèrie, que la temporada passada ens va deixar un Bergeron sol per Nadal com si fos un conte de Charles Dickens. Podem esperar una relació poliamorosa com a solució al triangle que ens espera?
Per esperar, podem esperar fins i tot que la iaia torni amb un novio de Múrcia… Que cadascú esperi el que cregui, això només és una sèrie, i ens hem de deixar endur pel que se’ns explica…
11-Suposo que ja saps que la filosofia ha deixat de ser una matèria avaluable a les comunes de les PAU. Història ha guanyat momentàniament la batalla per motius polítics. Quina casualitat que quan la matèria té més ressò que mai a Catalunya passi això ara. És quelcom de justícia poètica gairebé... Que n’opines de tot plegat (educació en general, filosofia, etc.)?
Opino que la filosofia ha sobreviscut milers d’anys, t’asseguro que no hi ha cap govern al mon que se la pugui carregar. La filosofia tornarà al seu lloc, donem-li temps, per què els que hi ha ara manant en un futur no hi seran, i així sense parar…
VERSIÓN EN CASTELLANO
1-Visto el éxito (en mayúsculas) de Merlín qué balanza haces de toda la aventura ahora que ya se acaba?
Excelente. Ha sido una serie de gran éxito, a nivel juvenil y adulto. Me encuentro gente de 80 años que me felicita por la serie. Yo quería que fuera una serie de adolescentes que pudieran ver adultos. Y aqui esta el éxito.
2-Realmente Merlín tiene final o como en el eterno retorno de Nietzsche podemos imaginar un futuro Merlín 2.0?
Yo creo que tiene un final.
3-Quizás un spin-off de los peripatéticos a la facultad, o un futuro Polo (Carlos Cuevas) haciendo de profesor en una nueva hornada de jóvenes estudiantes? Teniendo en cuenta que el espectador ya tiene un vínculo con personajes que se estima es una lástima que no sepamos nunca más nada de Tania, la Oksana, Oliver, Joan ...
Cuando veía sitcoms americanas de pequeño aprendí que las cosas buenas, cuanto más cortas mejor. Quién quiere Merli 3 temporadas mes? yo no, porque el producto final bajaría de calidad, la gente se cansa, etc ...
3-La Silvana fue un personaje que empezó muy fuerte. Era un poco el antagonista perfecto del Merlín (mujer, joven, guapa, lista, maquiavélica, mujer fatal). Estaba pensada como una Némesis del personaje Merlín que debido al orgullo y la temeridad (que los griegos llamaban Hybris) perdía lo que más le caracterizaba (la estimación de los alumnos)?
Estaba pensado como una nueva juguete preferido de los alumnos, tomando la idea de Toy Story. Tengo miles de referentes en la cabeza cuando escribo. Todo esta escrito ... La Silvana es una antagonista de buen rollo, al reves que las Coralina. La actriz ha sido fantástica, le ha dado toques muy sutiles, era un personaje difícil y lo ha clavado.
4-Su nombre relacionado con los bosques puede ser una referencia a Morgana que queriendo aprender del gran brujo del ciclo artúrico se hizo amante suyo para tomar el poder en alguna de las versiones de la leyenda?
No.
5-Últimamente la serie ha recibido alguna crítica por el exceso de sexualidad. ¿Estás de acuerdo con el creador de Juego de Tronos (George RR Martin) que la violencia no es nunca motivo de queja, y que es más fácil que salga un cadáver en una sala forense con signos de violencia que un cuerpo desnudo lleno de vida y belleza? Acaso nos es más fácil aceptar el Tanatos que el Eros?
Leí una crítica en este sentido y me pareció escrita por una persona del Opus dei. No me interesa este nivel de crítica. La encuentro poco inteligente. Estoy de acuerdo con George RR Martin.
6-La temporada ha tenido altibajos, pero por otra parte se han visto algunos capítulos que me atrevería a calificar de magistrales como el de Heidegger o Hegel. Ya lo teníais planeado así? Empezar fuerte (con la Silvana), detener el paso y luego arrancar hasta el final.
Lo dices como si fuera objetivamente así. Esto es una opinión personal tuya subjetiva. Conozco otros que dicen que es la mejor de las tres temporadas. No era un plan. Soy el único guionista y tenía planeado hacer el máximo de interesantes cada capítulo. Una vez escritos, a un público le gustan más unos que otros. Hay capítulos que no me gustan especialmente y han tenido mucho éxito. Siempre me sorprende el público. En todo caso, el final será bonito, emotivo, optimista ...
7-Qué relación tienes con el equipo de rodaje? Se positivo que haya contacto o cada uno debe estar en su lugar para evitar malentendidos?
Buenisima relación, son un gran equipo. es positivo si no hay egos que maltratan el resto del equipo, En este equipo no ha habido personas tóxicas como los hay en otros.
8-El tema político ha sido tocado a Merlín desde un punto de vista irónico y crítico. Te planteaste no hacer ninguna referencia al tema o precisamente era necesario que en esta temporada fuera más presente que nunca?
Solamente escribí lo que me apetecía, sin pensar qué pasaría en un futuro. Evidentemente no tenía ni idea de lo que esta pasando. Swempre he puesto alguna referencia, y hay gente que se enfada (de los dos bandos). De hecho, siempre hay alguien enfadado hagas lo que hagas ... y yo los animo: escriba una serie tal y como cree que se debe hacer! Me encanta verla. Lo digo sin rencor, porque sé dónde estoy, no sigo twitters ni insta, ni face ... vivo como en los años 90, y se vive muy bien. La vida real es cara a cara, hablando con la gente directamente. Con los desconocidos no hablo por la calle, ¿por qué debería hacerlo en redes?
9-Hay personajes que han cogido más protagonismo que otros. Esto ha sido algo por necesidades de guión y espacio o ya tenías pensado que unos peripatéticos tuvieran más protagonismo?
1 prota + 11 protas jóvenes. 50 minutos. No hay tiempo para dar protagonismo igual a todos. Pero en esta serie todo el mundo ha tenido sus momentos.
10-El regreso del Bruno tras la magnífica sesión de psicoanálisis entre el Merlín y el Polo marca un punto culminante de la serie, que la temporada pasada nos dejó un Bergeron solo en Navidad como si fuera un cuento de Charles Dickens. Podemos esperar una relación poliamorosa como solución al triángulo que nos espera?
Para esperar, podemos esperar incluso que la abuela vuelvacon un novio de Murcia ... Que cada uno espere el que crea, esto sólo es una serie, y hay que dejarse llevar por lo que se nos explica ...
11-Supongo que ya sabes que la filosofía ha dejado de ser una materia evaluable a las comunes de las PAU. Historia ha ganado momentáneamente la batalla por motivos políticos. Qué casualidad que cuando la materia tiene más eco que nunca en Cataluña pase esto ahora. Es algo de justicia poética casi ... Que opinas de todo esto (educación en general, filosofía, etc.)?
Opino que la filosofía ha sobrevivido miles de años, te aseguro que no hay ningún gobierno en el mundo que se la pueda cargar. La filosofía volverá a su sitio, démosle tiempo, porque los que hay ahora manda en un futuro no estarán, y así sin parar ...